טיפול בפסולת גזם ובפסולת גושית

טיפול בפסולת גזם ובפסולת גושית

טיפול בפסולת גזם ובפסולת גושית

פסולת הגזם הינה ענפים, גזעים ועצים מגיזום צמחים, או שאריות של צמחים שיצאו ממעגל הגידול והייצור החקלאי. מקור הגזם בחצרות פרטיות ובגיזום חורשות ועצי רחוב ע"י הרשות המקומית או חברת החשמל. בישראל חל איסור על הטמנת גזם שאינו גרוס וכמו כן, אסורה השריפה של פסולת גזם.  לשם כך, הוקם באתר חירייה בשנת  מפעל לטיפול ומיון פסולת גזם. המתקן נותן מענה לרשויות המקומיות שאוספות את פסולת הגזם בקווי איסוף ייעודיים. ברוב הרשויות מתבצע איסוף הגזם יחד עם פסולת גושית המכילה מוצרים בעלי גודל חריג כגון: ריהוט, מזרנים, ומכשירי חשמלי גדולים. לכן, שני זרמי הפסולת הנ"ל נקלטים ביחד במתקן הייעודי בפארק המחזור חירייה. מידי יום, נאספים לאתר  כ-400 טונות פסולת גזם ופסולת גושית באמצעות משאיות מנוף האוספות פסולת זו בערים.

  • בשלב הראשון נפרקת תכולת המשאיות בשטח ייעודי בו מתבצע מיון ידני של הפסולת הגושית להוצאת מתכות, קרטונים ופלסטיק המגיעים עם הגזם ונמכרים למפעלי המחזור ברחבי הארץ. במקביל, מופרדת מפסולת הגזם שאר הפסולת הגושית היבשה ומועברת להטמנה מוסדרת.
  • בשלב השני מופרדים גזעי העץ הנמכרים לתעשיית הרהיטים או להסקה.
  • בשלב השלישי קוצצים וגורסים את הגזם לשבבים, לשימושים שונים.

לשבבי הגזם הגרוס מספר שימושים:

1. לייצור קומפוסט:  שבבי הגזם מהווים חומר אורגני יבש המאפשר חדירת חמצן לצורך פירוק יעיל של חומר אורגני רטוב.

2. לייצוב בוצות ממכוני טיהור שפכים.

3. לחיפוי קרקע: חיפוי קרקע בשבבי עץ הוא אסתטי לעין, חוסך מים (מפחית אידוי), מקטין את השימוש בחומרי הדברה (מונע מעשבייה לצמוח), ומעשיר את הקרקע בחומר אורגני.
4. להפקת אנרגיה :הגזם יכול להוות חומר בעירה ותחליף לדלקים מבוססי נפט.

פסולת גזםפסולת גזם
פסולת גזםפסולת גזם