טיפול במטרדי ריח

טיפול במטרדי ריח

טיפול במטרדי ריח

איגוד ערים דן הצהיר עם סיום ההטמנה בהר-חירייה על חזון לפיו אתר חירייה יהפוך לפארק תעשיות לטיפול בפסולת, תוך שאיפה לצמצום הכמות המשונעת דרומה להטמנה. חזון זה מכיר באחריות הרשויות במרכז הארץ על הפסולת המיוצרת בתחומן, בראש ובראשונה על ידי הפסקה של העברת הבעיה על כל מטרדיה לפריפריה הדרומית.

בשנת 2017 הושקו שני מתקנים משמעותיים, ששינו את תמונת הטיפול בפסולת, והשפיעו על אחוזי ההשבה ברשויות גוש-דן ובישראל כולה. מתקן "חץ אקולוגיה" סיים שדרוג והחל לקלוט בממוצע 400 טונות/יום, ומפעל ה RDF סיים הרצה קצרה וכיום (2020) קולט למעלה ממחצית הפסולת של גוש-דן, כלומר, יותר מ 1,500 טונות/יום. במקביל, ממשיך לפעול מתקן למיון וטיפול בפסולת גזם. כל ארבעת מתקני הטיפול בפסולת (תחנת מעבר, מפעל RDF, מפעל "חץ" ומתקן הגזם) מופעלים על ידי חברות שזכו במכרז, פועלים תחת תנאי רישוי עסק קפדניים, ומפוקחים על ידי המשרד להגנת הסביבה. תחנת המעבר הקולטת פסולת ומשנעת להטמנה ללא מיון, עדיין פעילה, אולם בניגוד לעבר, אינה קולטת את מרבית הפסולת אלא מהווה פתרון ל 700-1000 טונות/יום שאינם נקלטים במפעלי המיון והטיפול. עם השלמת בניית כל המתקנים המתוכננים לא יהיה צורך בהמשך הפעלת תחנת המעבר.

מטרופולין גוש-דן, הכולל בתוכו את המרכז העסקי, התרבותי והתעסוקתי של מדינת ישראל, וכולל אזורי תעשייה ומסחר, מרכזי תיירות, חוף ים, מרכזי תרבות ובילוי, מאופיין בפעילות סביב השעון, כולל סופי שבוע. פעילות מסחרית, ותיירותית, בנוסף לאזורי המגורים ואזורי השירותים הרגילים, מהווה מקור ליצירת כמויות עצומות של פסולת, ומחייבת פתרונות לקליטת כמויות אלו בסמוך למטרופולין, גם במהלך שעות הלילה ובמהלך ימי סוף השבוע וחגים.

קליטת כמויות ענק של פסולת שברובה פסולת מעורבת שלא הופרדה במקור, מהווה פוטנציאל להיווצרות מטרדי ריח. צוות פארק המיחזור חירייה מחוייב בתכנית עבודה קבועה למניעת מטרדי ריח ותכנית פעולה הנותנת מענה למוקדי פניות הציבור כאשר מגיעות פניות על מטרדי ריח מאזור אתר חירייה.

פעולות שוטפות לאיתור ולמניעת מפגעי ומטרדי ריח בפארק המיחזור חירייה

איגוד ערים דן מבצע שורה ארוכה של פעולות, על מנת לצמצם למינימום את פוטנציאל היווצרות מפגעי הריח מהאתר. בין  הפעולות השוטפות ניתן למנות:

1. העסקת שורה של יועצים מומחים מהארץ ומחו"ל לביצוע בדיקות ודיגומים פנימיים רבים.

2. שכירת חברה המספקת באופן קבוע שירותי ייעוץ מטאורולוגי ושירותי חיזוי מזג אוויר. בין משימותיה של החברה: מציאת קשר או שלילת קשר בין תלונות ריח המגיעות מתושבים ובין משטר הרוחות ותנאי מזג אוויר אחרים ששררו באזור אתר חירייה בזמן התלונה, וכן מידע על תנאים חריגים שעשויים להביא לריחות פסולת באזור.

3. קיום קשר רציף עם מחוז תל-אביב במשרד להגנת הסביבה ועם הרשויות הסמוכות לאיתור מוקדים נוספים למטרדי ריח וקבלת תמונת אמת על הפעילות החקלאית ופעולות תשתית אחרות באזור.

4. פריסה ותחזוקת מערכות לנטרול ריחות בכל היקף תחנת המעבר, חוות המיכלים של מתקן "חץ אקולוגיה", ובפתחי מפעל ה-RDF, לרבות דלתות הפריקה ודלתות אזורי השינוע. המערכת מפעילה התזה אנכית של חומר המהווה מכשול אוסמוגני לאוויר המכיל את מולקולות הריח. בדיקות מעבדה, שהועברו למשרד להגנת הסביבה, הראו הפחתה של מעל 70% ביחידות הריח הנפלט מהתחנה עם הפעלת החומר הסופח את מולקולות הריח.

5. הקפדה על יישום נהלים תפעוליים הנוגעים ל: שעות פעילות, סגירת דלתות, ניקיון, שפכים ובמיוחד פינוי מהיר של אשפה ליעדי הקצה מכל ארבעת המתקנים.

6. ניטור סביבתי רציף של מזהמים בנקודות שונות באתר ובשכונות, במטרה לאתר חריגות או סיכון בריאותי כלשהו לעובדים או לציבור. עד כה לא נתגלו באתר ומחוצה לו, ריכוזי חומרים שלהם השפעה בריאותית כלשהי על העובדים באתר או על התושבים באזור.

הוספה ושדרוג תשתיות למניעת מטרדי ריח:

1. תוכנית אסטרטגית לטיפול בפסולת ביתית במתקנים סגורים עם מערכות מתקדמות לטיפול בפסולת וסינון אויר.

2. שידרוג מערכות הסינון על בסיס פחם פעיל במפעל ה RDF

3. החלפת כל הדלתות האוטומטיות הסוגרות את פתחי בור קליטת האשפה במפעל ה RDF

4. שדרוג מתקן לטיפול בתשטיפים למערכת סגורה

5. שידרוג וקירוי תחנת המעבר כולל מערכות לסינון אוויר. בתחילת שנת 2020 פירסם האיגוד מכרז לבחירת קבלן לביצוע עבודות השידרוג. במקביל מושלמים הליכי הרישוי וקבלת היתרי הבנייה. תהליך בינוי מורכב זה יסתיים בשנת 2021.

5. תכנון קירוי למשטח הפריקה של משאיות האשפה בכניסה למפעל ה RDF. צפי להשלמת הבינוי: סוף שנת 2022