על רגל אחת - איך כל ערכי החינוך הסביבתי מתגלמים בסביבון אחד קטן?

על רגל אחת - איך כל ערכי החינוך הסביבתי מתגלמים בסביבון אחד קטן?

על רגל אחת - איך כל ערכי החינוך הסביבתי מתגלמים בסביבון אחד קטן?

חג החנוכה הוא לא רק שמונה ימים של סופגניות ומשחקים, אלא גם הזדמנות לזהור בקיימות (ולא רק בזכות הנרות). במרכז החינוכי של חירייה המציא האמן ניר אוחיון את הסביבון מדגם "פורפירה 2024", שמאפשר לחגוג, לשחק וללמוד באווירה משפחתית ותוך תרומה לסביבה.

סביבון שווה זהב, שכל סיבוב שלו הוא בעל ערך. איזה ערך? מוזמנים/ות לקרוא כאן למטה:

1. תרגול חשיבה מערכתית ותהליכית: בתהליך היצירה מתנסים הילדים והילדות בכל שלבי שרשרת הייצור של מוצר: משלב איתור ואיסוף חומרי הגלם (קרטונים בעובי מתאים, גומיות ארוכות מספיק, חוט ועיפרון שיש בנמצא), דרך תכנון המוצר ועד שלב הייצור של הסביבון המושלם! בעולם של "קופסאות שחורות" שבו אנחנו לרוב לא יודעים/ות איך, איפה, ממה ומי הכינו לנו את מוצרי הצריכה שלנו, הכנת מוצר מאפס היא התנסות מאירת עיניים ומשמעותית ביותר.

2. התנהלות מעגלית: הסביבון שלנו עשוי מפסולת ופריטים שונים שיש בבית, בסיום החג, אם לא נרצה לשמור אותו, הוא יפורק למרכיביו שיוכלו לשמש אותנו שוב (העיפרון, הגומייה, וגם עיגולי הקרטון אותם נוכל להשליך למיחזור). בזמן שנגזור עיגולים ונסובב סיבובים, נוכל לשוחח על מיחזור ומחזוריות. אנחנו חיים בתרבות ליניארית משתמשים במשאבים לייצור מוצרים ולאחר השימוש משליכים את המוצר לפסולת. אבל הטבע הוא מחזורי, הפסולת בטבע מזינה חיים חדשים והמשכיות - פסולת אורגנית משמשת כדשן לאדמה לדוגמה. תרבות מעגלית שמשתמשת, מתקנת, ממחזרת ומשתמשת שוב היא תרבות בת קיימא.

3. לקיחת אחריות אישית וחברתית: מי לא אוהב עצים? מי לא אוהבת טבע? ועל משבר האקלים שמעתם/ן? להכין סביבון בשימוש חוזר היא בחירה ערכית גם אם לא מובנת מאליה. ואם דיברנו על עבודת יצירה רב-גילית אז אפשר לתרגם את האחריות למעשים: האחות הגדולה משגיחה על האח הקטן כשהוא גוזר, ואפילו הפעוט ממיין פיסות קרטון לפי צבעים ומתרגל קבלת החלטות. ובכלל הסביבון שלנו מותאם לעבודת צוות. כל אחד ואחת מקבל משימה לביצוע על פי יכולותיו/ה אחד גוזר, השנייה משחילה, ושלישית בודקת אם הסביבון מסתובב כמו שצריך. הילדים והילדות מתרגלים עבודת צוות, לקיחת אחריות ולצידה ההבנה שכשמשתפים פעולה התוצאה פשוט מסתובבת טוב יותר.

4. הוליסטיות – חשיפה לידע מדיסציפלינות שונות, או במילים אחרות: סביבון אחד וסלט שלם של תחומי ידע: עיגולים, זוויות, גזרות ומחוגה – דברו על חשבון והנדסה, סיבוב ותנופה – למדו פיזיקה וחוקי התנע! חקרו הביולוגיה של הקרטון (קרטון מגיע מעץ!) עמדו על עקרונות של עיצוב ואמנות, כלכלה, ספרות ומה לא, וכמובן, המובן מאליו... היסטוריה ומורשת דברו וספרו על חג החנוכה.

5. עידוד מעורבות אזרחית: משאבי טבע רבים דרושים על מנת לייצר קופסת קרטון,  שנזרקת לאחר שימוש יחיד. לתעשיית הנייר מחיר סביבתי וחברתי גבוה אשר נסתר מעינינו משתמשי הקצה. ייצור צעצוע חביב ושימושי בשימוש חוזר בקרטון הוא מקטין במעט את המחיר הסביבתי הזה. ההחלטה להעדיף יצירת מוצר שימושי בשימוש חוזר בחומרים על פני רכישת מוצר חדש היא למעשה השתתפות פעילה בתהליכי קבלת החלטות וביצוע שינויים ברמה המשפחתית או הכיתתית. סביבון בשימוש חוזר הוא נקיטת עמדה! והתחלה של הבנה ותרגול של אזרחות פעילה.



6. היכרות עם מינימליזם: הסביבון עשוי שכבות של קרטון עבה מארגזי קרטון שהושלכו, עפרון, חוט וגומייה ממה שיש בבית. חלקי הסביבון מחוברים בטכניקות חיבור ללא שימוש בדבק. תכנון נכון מנצל צבעי קרטון שונים, ואזורים מודפסים להשיג צבעוניות ללא תוספת צבעי גואש, או מדבקות. כן. מינימליזם זה יפה וגם מקיים.

7. ניהול מושכל של משאבים למעננו ולמען הדורות הבאים: קרטון היה פעם עץ שזלל קרקע, שתה מאות גלוני מים, קלט פחמן דו חמצני ויצר חמצן, כל זה נגמר כשהפך לחומר גלם בתעשיית הנייר. השימוש בקרטון ממוחזר ובחומרים מהבית, ההימנעות משימוש בדבקים העלול להגביל את אפשרות המיחזור, מקנים כלים להתנהלות חסכונית (לא קמצנית... חסכונית!) ושימוש מושכל במשאבים טבעיים ואנרגיה. היצירה המשותפת מלמדת איך לנהל נכון משאבי טבע מבלי להתפשר על הכיף. תוך כדי הגזירה, נוכל לשוחח עם דור העתיד על החשיבות של השארת כמה שיותר מערכות טבעיות מתפקדות ללא פגיעה מתוך התחשבות בצרכים של דורות עתידיים ושאיפה להשאיר עולם בר-קיימא לדורות הבאים.

8. יצירתיות וחדשנות: איך יוצרים סביבון שגם מסתובב מהר, גם יפה וגם עמיד? האתגר דורש חשיבה מחוץ לקופסה (או במקרה הזה, עם הקופסה). עידוד חשיבה יצירתית מקנה תחושת מסוגלות למציאת פתרונות בני קיימא, היום לסביבון ובעתיד למגוון אתגרים סביבתיים וחברתיים.

9. חינוך לשוויון וצדק חברתי: הפורפירה היפה שלנו מתאימה לכולם. לא צריך תקציב ענק או חומרים יוקרתיים. רק כמה קרטונים ומוטיבציה, וכל אחד ואחת יכולים לקחת חלק ולהתגאות ביצירה שלו. צוות חירייה מוותר על זכויות יוצרים כדי שכולם/ן יוכלו ללמוד ואפילו לפתח על בסיסו רעיונות חדשים. סביבון ב"קוד פתוח" ובשימוש חוזר תורם בדרכו לטיפוח סביבה מכילה שבה כל אדם זוכה להזדמנויות שוות ולכבוד, תוך צמצום פערים חברתיים.

10. חיבור לערכים תרבותיים ומקומיים: התאמת העקרונות של קיימות לתרבויות שונות ושמירה על זהות מקומית. סביבונים הם חיבור לחוויה מהנה של חג החנוכה, הזדמנות למשחק משותף ולרגעי קסם של חיבור בין דורי. חווייה ישראלית שעוברת מהורה לצאצאיו. בהכנה של סביבון ביתי אולי הפסדנו סיבוב בחנויות הסטוק שמוכרות סביבון בשקל, אבל הרווחנו זמן "ביחד", התגברנו על אתגרי מוטוריקה, חסכנו "זמן מסכים", אולי גם מעט כסף, ורכשנו לנו ידע שאותו נוכל להעביר הלאה.

11. למידה לאורך החיים: פיתוח גישה של למידה מתמדת, המותאמת לשינויים הטכנולוגיים, החברתיים והסביבתיים. העקרונות הללו נועדו לעודד תפיסה הוליסטית, שבה הפרט רואה עצמו כחלק ממערכת רחבה יותר ומחויב לפעול לטובת העולם שסביבו. הסביבון מעודד לשאול, לחקור ולהתנסות. תהליך היצירה מחבר לערכים של למידה מתמשכת, כי להיות בר-קיימא זה מסע שממשיך גם אחרי שחנוכה נגמר.

לסיכום: בניית סביבון מפסולת בשימוש חוזר היא לא סתם פעילות יצירה, היא גם דרך ללמד ערכים חשובים בצורה חווייתית ומצחיקה. הילדות, הילדים (וגם ההורים) לומדים איך להיות אחראיים, יצירתיים וקשובים לסביבה – והכול תוך כדי חגיגה. ואם נצליח להנחיל לפחות חלק מהערכים האלו ובהנאה, נס [סביבתי] גדול יהיה פה!   

לצפייה בסרטון שמראה את שלבי היצירה של הסביבון לחצו כאן

כתבו: איגי ארם, ריבה ולדמן.